Представляємо Вам


ІСТОРІЯ СМАКУ



Чорну ікру повсяк-де традиційно сприймають як королівський делікатес. Отже й репрезентувати її маємо належним чином. Може, нам й закидатимуть трохи щодо снобізму, але, як то кажуть, правди ніде діти: кав’яр – не їдять, його – смакують!

Як та чим їдять чорну ікру?

То ж, насамперед, занотуйте кудись, щоб не забути: ікра – край чутлива до температури. Задля збереження свіжості, смакових якостей та візуального ефекту перед подачею до столу вона потребує охолодження у прийнятний спосіб. Звичайно, можете зберігати її в холодильнику, але у жодному випадку – не в морозильній камері.

Заморожувати треба не ікру, а посуд для сервування. Він має бути скляний, бажано – кришталевий, допускається використання порцеляни. Головне – встановити кав’ярницю (тарілочку, розетку, чашу абощо) посеред більш ширшої за об’ємом таці із подрібненою кригою. Лід гарантує Вам свіжий аромат протягом усієї вечері.

Як та чим їдять чорну ікру?

То ж, насамперед, занотуйте кудись, щоб не забути: ікра – край чутлива до температури. Задля збереження свіжості, смакових якостей та візуального ефекту перед подачею до столу вона потребує охолодження у прийнятний спосіб. Звичайно, можете зберігати її в холодильнику, але у жодному випадку – не в морозильній камері.

Заморожувати треба не ікру, а посуд для сервування. Він має бути скляний, бажано – кришталевий, допускається використання порцеляни. Головне – встановити кав’ярницю (тарілочку, розетку, чашу абощо) посеред більш ширшої за об’ємом таці із подрібненою кригою. Лід гарантує Вам свіжий аромат протягом усієї вечері.

Тепер щодо столового приладдя. На час ікорного party залиште в шухляді успадковане фамільне срібло. Бо навіть дерев’яна копистка завдасть смакові ікри меншої шкоди. Будь-які вироби з металу неминуче взаємодіятимуть із ікрою, надаючи їй неприємного металевого присмаку, а срібло в цьому списку впевнено посідає 1 місце.

Чорний кав’яр заслуговує на те, щоб ним смакували за допомоги спеціального приладдя, виготовленого або зі слонової кістки, або з черепашачого панциру, або, насамкінець, з перламутру. Якщо Ваш святковий сервіз з порцеляни вкомплектовано ще й додатковими аксесуарами, то десертні порцелянові виделочки, ложки або лопатки теж не завадять.

Отже, що ж зазвичай їдять із чорною ікрою?

Перше, що наче саме напрошується у відповідь – то легендарні тонкі млинці на масляну, і з цим важко сперечатися. Взагалі, кав’яр товаришує із багатьма борошняними виробами. Італійці, наприклад, очікувано пристосували його до національних вподобань, та залюбки прикрашають чорними зернинами свою славнозвісну пасту аль денте.

На наших теренах більш звикли до невеликих канапок, намащених вершковим маслом. Для таких бутербродів рекомендуємо використовувати хліб темних сортів, з високоякісного житнього борошна. Також підтверджуємо гарну взаємодію чорної ікри з підігрітими, але не гарячими, тостами.

Отже, що ж зазвичай їдять із чорною ікрою?

Перше, що наче саме напрошується у відповідь – то легендарні тонкі млинці на масляну, і з цим важко сперечатися. Взагалі, кав’яр товаришує із багатьма борошняними виробами. Італійці, наприклад, очікувано пристосували його до національних вподобань, та залюбки прикрашають чорними зернинами свою славнозвісну пасту аль денте.

На наших теренах більш звикли до невеликих канапок, намащених вершковим маслом. Для таких бутербродів рекомендуємо використовувати хліб темних сортів, з високоякісного житнього борошна. Також підтверджуємо гарну взаємодію чорної ікри з підігрітими, але не гарячими, тостами.

Було б дивно, якби кав’яр не мав плідного діалогу з іншими морепродуктами. Зразковим видається співвідношення смакових якостей ікри та, наприклад, свіжого омару. Не менш вишукане поєднання смаків обіцяє й така своєрідна подача, як «чорне золото в перламутрі», коли ікра подається всередині устриці, немов коштовне каміння. Звичайно ж, подрібнений лід та скибочки лимону – обов’язкові. Також ікра гармонійно смакує під рибу та є елегантним стартером із овочами.

Подекуди на вечірках ікру подають на половинках відварених «вкруту» яєць, куди вона вкладається замість вилученого жовтка. У цьому випадку Ви спершу куштуєте, так би мовити, «золоту середину», а потів вже «закусуєте» білковою оболонкою.

Подібно, але трохи інакше, виглядає подача ікри з печеною картоплею. Тут, розрізана навпіл ще тепла картоплина із зануреним у створені всередині заглиблення кав’яром навпаки скаладається ніби в єдине ціле і вживається вже у такому вигляді.

Кав’яр за своєю природою повсякчас асоціюється з високоякісним алкоголем. Шампанське (брют) або інші білі вина в помірних дозах ідеально підкреслять яскравий смак ікри різноманітних осетрових. Гадаємо, що прихильникам більш міцних напоїв припаде до душі традиційна практика східно-слов’янських кухонь, за якою до чорної ікри подають чисту крижану горілку.

Підсумовуючи, можемо лише констатувати очевидне: зрозуміло, що чорний кав’яр – то не є їжа «на кожень день». То, взагалі, не їжа в ужитковому розумінні. Скоріш – ритуал, церемонія. Навіть при вельми заможному застіллі, серед інших смаковин, ікра ніколи не буде пересічною подією, скоріш навпаки – винятком. Тому й більш камерну її дегустацію не варто перетворювати на формальний захід. Додайте трошечки театру: хрустка скатертина, свічки, кришталь…

Кожному, час від часу, спадає на думку - а чи не побавити себе чимось «смачненьким»? То чому б – не нашим кав’яром? Даруйте емоції собі й оточуючим – почуття дорожчі за гроші!


iкра осетра iкра бестера